Guide: Hur man kopplar ”Stripe” till sitt Shopifykonto

Detta inlägg är skrivet i samarbete med Stine Sauro Hellsten.

Som en del av valämnet Digital Marknadsföring fick vi som nämnt tidigare i examensuppgift att upprätta vår egen nätbutik helt från scratch. Vi jobbar nu med att få igång en fullt funktionell nätbutik för två konstnärer som driver sin egen bedrift: Cuteshitkids

Sammankoppling av Stripe och Shopify

För att upprätta nätbutik måste man först välja vilken plattform man vill använda, och för oss blev det rekommenderat att använda Shopify – som är ett enkelt verktyg att använda när man vill skapa en butik både online och offline.

Stripe är en betalningsmetod som fungerar utmärkt till att starta och driva sin nätbutik. Stripe innehåller de flesta former av betalning och är det mest använda verktyget globalt. När vi skulle koppla detta till vårat Shopifykonto märkte vi att det var svårare och mer tidskrävande än vi hade trott – och för att undgå att fler känner samma som oss, har vi lagd en ENKEL GUIDE från start till slut hur du kan koppla Stripe till din Shopify nätbutik.

1: Skapa ett konto på Stripe

Gå in på Stripe.com och skapa ett konto. Välj en person som ska vara ansvarig för kommande bankuppgifter och personuppgifter.

Därefter måste du verifiera e-postadress för att ha möjlighet att gå vidare med aktiveringen av ditt konto. Detta kommer automatiskt på utvald mail.

2: Aktivera Stripekonto

När e-postadressen är verifierad, trycker du på ”Activate your account” och denna skärmbild nedan kommer upp.

3: Fyll ut passande information till din nätbutik

Om du är något annat än Person/Enkeltpersonforetak rekommenderas det att du fyller ut ”Optional” fälten här nedan.

Som nämnt tidigare måste den ansvariga personen för kopplingen av Stripe fylla ut sina personuppgifter, som visat under.

På nästa bild måste man finna fram sitt IBAN-nummer till det konto man har lust att koppla till sin nätbutik, vilket alla kanske inte är känt med sedan tidigare.

4: Hur finner man sitt IBAN-nummer?

Första steget man borde ta för sig innan man kan finna sitt IBAN-nummer är att skapa ett nytt bankkonto där omsättningen från nätbutiken kommer in. Vi har DNB som bank, och har lagd bankkonto i den ansvarigas namn.

Därefter fann vi ut av att DNB har en ”IBAN-kalkulator” – och detta är något som alla banker har på sina nätsidor, så oavsett vilken bank du har kan du enkelt finna det.

När kalkylatorn visas, klistrar du in kontonumret från det bankkonto som du precis upprättat som du vill ska kopplas till Shopify.

När du tryckt på ”Bekräfta” så kommer det upp några alternativ av IBAN-nummer, och du ska kopiera det som heter ”Elektronisk IBAN-nummer” och klistra in i aktiveringen av Stripekonto.

5: Förstärk säkerheten till ditt konto

När du fyllt ut ditt IBAN-nummer, är du snart i mål. För att kunna trycka på ”Submit application” vill Stripe att man ska förstärka säkerheten för att ingen annan ska logga in på ditt konto. Då väljer man att göra det via telefonen eller en app.

Därefter trycker du på ”Home”, för att komma tillbaka till första sidan.

6. En sista aktivering

I detta stadium trodde vi att vi var färdig med aktiveringen, men det visade sig att det var fler uppgifter som skulle dokumenteras. Vi kan inte säkert säga om detta steg gäller för alla, men om första sidan visar att du inte är färdig med aktiveringen ännu – tryck ”Review” som visas på bild:

För att aktivera kontot fulländat lade vi in en verifiering av identitet. Här kan man välja mellan att ladda upp sitt ID-kort, körkort eller personligt pass. Man behöver också verifiera sin hemadress med hjälp av några alternativ som till exempel en el/strömräkning eller skattebrev, samt bekräfta att alla personuppgifter är riktig. Det kan ta upp till 24 timmar innan detta blir bekräftat, och då ska allt vara aktiverat och klart!

7: Koppla Stripe till Shopify

  • På första sidan på Shopifys kontrollpanel klickar du på ”Settings”, som du finner nederst i vänster sidebar.
  • Klicka på «Payment provider
  • Under «Accept credit cards» väljer du «Stripe» og klickar på «Activate»
  • Du blir så vidaresänd till Stripe där du slutför registreringen.
  • Färdig!

NB! Det är bara personer med admin-roll i Shopify-konton som kan koppla till Stripe. Om du är admin, följer du dessa steg ovan. Om du går i klassen DIG2103 är nästa steg att sända Stripe-information med användarnamn och lösenord till föreläsare Karl Philip Lund – så ordnar han det sista steget då han är admin på de flesta av våra Shopify-konton 😁🤝

Var denna guiden hjälpsam?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *