Hur man kapar drömjobbet på Linkedin

Hur tror du att du själv framstår och blir uppfattad? Vem är det du egentligen vill vara och främst av allt – vem är du? För att skilja sig ut bland sina konkurrenter är det viktigt att skapa sitt personliga varumärke, och detta fick jag lära mer om tidigare i veckan när Julie Melby Foss, Operativ Marknadsassistent i INEVO, förklarade närmre om hur man kan gå tillväga för att skapa konkurrensfördel till drömjobbet via den digitala plattformen LinkedIn.

Den här veckan har vi alltså kommit igång med modul tre i mitt fördjupningsämne Digital Marknadsföring där Karl Philip Lund lär oss om temat e-varuhandel. Vi har hittills fått en introduktion av begreppet OKR, ett föredrag om resan bak Markedsføringspodden samt en genomgång av en tidigare examensuppgift som grundarna av brisenshop.no genomförde. Den sistnämnda gav mig motivation till att skapa en nätbutik som är fokus i denna modul – så med duktiga gästföreläsare som delar sin erfarenhet från praktiken är det inga tvivel om att detta kommer att bli nyttigt och lärorikt.

Källa till bild

Hur skapar man konkurrensfördel via LinkedIn?

LinkedIn är en professionell digital plattform som idag har över 500 miljoner användare och plattformen används för att söka jobb eller hitta kompetens. På senare tid har man också funnit ut av att det kan användas till marknadsföring, skapa nätverk, eller ha dialoger med potentiella kunder med hjälp av sin personliga profil – och för att skapa den bästa personliga profilen på LinkedIn är det enligt Julie dessa 8 steg som ska till:

 1. Första intrycket: Ditt personliga varumärke, alltså vem du är och vad du kan erbjuda.
 2. Profilbild: Välj en professionell bild som är uppdaterad och tydligt, med dig själv i fokus!
 3. Kontaktinformation: Håll alltid den viktiga informationen uppdaterad så att en eventuell arbetsgivare kan nå dig.
 4. Sammandrag: Här har du möjlighet att visa din kompetens och kunskap. Genom detta kan du visa erfarenheter och vad du är ”extra” god på.
 5. Arbetserfarenhet och utbildning: Håll profilen uppdaterad med erfarenheter, det visar vad du är kapabel till.
 6. Färdigheter: Få fram dina unika färdigheter, här kan du tydligt få fram vad du kan erbjuda.
 7. Rekommendationer: Få rekommendationer av tidigare arbetsgivare, medstudenter eller kollegor.
 8. Intressen och aktivitet: Visa vad du intresserar dig för, så ökar chansen för att komma i kontakt med de som har samma som dig. Delta och håll dig uppdaterad!

Vad har jag lärt och vad tar jag med mig vidare?

Det är inga tvivel om att sociala plattformar på Internet skapar stor konkurrens mot det traditionella och fysiska, och med det menar jag bland annat butiker. Att ha en digital CV via en social plattform är genialt, för att jag själv varit i många rekryteringsprocesser när jag var butikschef i BikBok. Då kollade jag alltid upp arbetssökande på Facebook eller LinkedIn för att se just det personliga varumärket – hade personen i fråga en professionell bild? Utbildad? Erfarenheter? detta såg jag på för att snabbt finna ut av om personen matchade det jag sökte efter, samt att jag sparade tid.

Källa till bild

Att skapa ett personligt varumärke handlar om att våga vara frampå, ta sig ur sin komfort-zon och skilja sig ur mängden. Majoriteten av de som lämnar sitt CV fysiskt i butik frågar efter butikschefen och sträcker fram sin ansökan för att sedan vända direkt och gå ut av butiken, utan att ge ett bra första intryck. Lite av det samma sker i den digitala världen, om man bara följer flocken och inte ger ett unikt intryck vill ingen arbetsgivare se dig.

Din karisma och trovärdighet tillsammans med personlighet kommer faktiskt att kunna ge dig drömjobbet, men det handlar bara om dig. Du måste ta ansvar och producera ditt eget omdöme, gör dig själv synlig på sociala plattformar, dela relevant och professionellt material, visa intresse genom att ta direkt kontakt med arbetsgivare, och sist men inte minst skapa ett nätverk.

Uppsummering

Innan du sätter igång med att skapa ditt personliga varumärke, är det viktigt att du verkligen känner dig själv och dina önskningar. Sätt dig mål, ha en vision, se efter det som Karl Philip Lund nämnt som ”den stora bilden”. Se till att du har en strategi som kan få dig framåt för att nå detta och skaffa information om det grundläggande – så kan du till slut bygga din egen unika profil, och marknadsföra dig själv på digitala plattformar.

Kan du kapa drömjobbet med din Linkedin profil?

– Frida

Källor:

2 reaktioner på ”Hur man kapar drömjobbet på Linkedin

 1. Hei Frida!

  Så gøy å lese om hvordan man kan skaffe seg drømmejobben via LinkedIn. Du skriver godt og har gode underoverskrifter. Jeg liker også strukturen på blogginnlegget. Bra bruk av bilder, gjerne bruk video også! Kult at du avsluttet med et spørsmål. Til neste gang håper jeg å se at du har skrevet ca 1000 ord. Lykke til videre 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *