Hur skapar man bra innehåll på sociala medier?

Detta inlägg är skrivet i samarbete med Nina Magnussen och Stine Sauro Hellsten

Hur kan man som verksamhet/bedrift säkra att innehållet man lagar i sociala medier, är bra innehåll? Engagemang är ett nyckelord i detta sammanhang, men hur skapar man det? I detta inlägg kan du lära hur man kan använda ”innehållstrakten” som utgångspunkt när man ska planlägga och skapa bra och engagerande innehåll i sociala medier. Det hållbara klädmärket Tretorn och deras Instagram-profil används som exempel i blogginlägget.

Skjermbilde fra Tretorns Instagram

Vad är innehållstrakten?

Innehållstrakten fungerar som ett verktyg man kan använda sig av när man ska skapa gott innehåll i sociala medier. Trakten består av fyra delar som måste tillfredsställas;

 • Allmän – När man ska jobba med att laga innehåll måste det ha en allmän intresse för målgruppen. Det handlar om att vara relevant. Vad är din målgrupp upptagen av?
 • Upplysande – Innehållet måste lösa ett problem eller hjälpa målgruppen med att förstå något av värde.
 • Säljande – Innehållet måste utlösa en handling och påverka till förändring av något slag.
 • Utlösande – Innehållet ska utlösa det önskade beteendet, och den önskade aktiviteten bedriften har satt som mål.

Det kan vara krävande att tillfredsställa dessa fyra element. Ett framgångssätt kan vara följande:

 1. Hitta ett socialt objekt som din bedrift har publicerat tidigare (detta kan vara ett inlägg på en vald social kanal, till exempel ett Instagram-inlägg, så som exemplet under från Tretorn).
 2. Gör en värdering av innehållet i förhållandet till innehållstrakten: är innehållet bra nog idag, och tillfredsställs alla element?
 3. Om inte, försök komma med ett nytt förslag till ny och bättre text för innehållet.

Med utgångspunkt i detta sociala objektet (Instagram-inlägget) från Tretorn kan man jobba sig neröver innehållstrakten för att se om de tillfredsställer dessa element:

– Är det av allmän-intresse för målgruppen? Ja, för att följarna önskar innehåll som visar produkterna.
– Löser innehållet ett problem, eller skapar det värde? Nja, det ger målgruppen en inblick i vilka färgvarianter som finns av produkten.
– Är innehållet säljande? Inte direkt, men det fungerar som profilerande innehåll för just denna produkt.
– Bidrar innehållet till att påverka önskat beteende hos kunden? Önskat beteende är ofta att uppnå profit, men eftersom ändamålet med detta inlägg var att skapa engagemang, har de absolut lyckats. Genom att ställa frågor i bildtexten skapar Tretorn en inbjudan till följare att delta i kommunikationen, och det skapas en dialog mellan bedrift och målgrupp. Ju fler personer som kommenterar och gillar ett inlägg, desto oftare dyker inlägget upp i andras ”feed”.

I vår examensuppgift som vi för närvarande arbetar med har vi som nämnt i tidigare inlägg fått i uppgift att ta för oss en verksamhet, samt laga en kampanj som ska bidra till att nå FNs hållbarhetsmål. Tretorn är en känd mästare för hållbar utveckling, men som Instagram-inlägget visar är det lite tecken på hållbar information. Vi har därför tagit för oss ett annat inlägg som fokuserar mer på hållbarhet;

– Är det av allmän-intresse för målgruppen? Förhoppningsvis, det förutsätts att hållbarhet generellt är av allmän intresse för målgruppen.
– Löser innehållet ett problem, eller skapar det värde? Detta innehåll skapar absolut värde för målgruppen, då Tretorn genom inlägg som detta, samt deras hållbara klädproduktion stadigt visar en helhjärtad passion för hållbarhet. Innehållet belyser också problemet som är knutet till nedskräpning av plastavfall i havet.
– Är innehållet säljande? Inte direkt, men här fungerar också innehållet på ett profilerande sätt för Tretorns märkesvara och integritet.
– Bidrar innehållet till att påverka till önskat beteende? Jämfört med det första innehållet, skapar detta inlägg lite engagemang. Det har fått några likes, men i motsättning till det förra inlägget – noll kommentarer. Här kan man tänka ut nya sätt att engagera sin målgrupp och skapa mer aktivitet runt ett viktigt budskap.

Konklusion

Efter att ha sett på, värderat och gått genom hur de fyra element till innehållstrakten tillfredsställs kan man konkludera med strategi för vidare innehåll. Ett bra socialt innehåll ska ha en kombination av både allmän intresse, värde, försäljning och utlösande effekt. Med utgångspunkt i fokuset som läggs på hållbarhet, ville vi föreslagit en mix av de två Instagram-inläggen.

Det är alltså, ett innehåll som både skapar engagemang runt produkten/tjänsten, men som samtidigt skapar värde i form av fokus på hållbarhet. Klarar Tretorn att blanda produkt-profilering och deras engagemang för hållbarhet, så tror vi att resultatet kan bli ett ännu bättre innehåll. Innehållstrakten tvingar bedriften till att granska innehållet noga, och därför kan detta verktyg vara ett bra framgångssätt när man ska skapa bra innehåll i sociala medier.

Källor:

3 reaktioner på ”Hur skapar man bra innehåll på sociala medier?

 1. Hei, dette synes jeg er helt strålende bra gjort. Det er akkurat slik jeg tenker at dere kan gjøre det med innholdselementene dere selv skal foreslå i kampanjen deres. Et forslag kan være å diskutere de konkrete forslagene på denne måten i det skriftlige dokumentet, og presentere forslagene i sin helhet i pitchen. Det kan fungere bra, men kan også gjøres på andre måter. Bra jobba!

  Mvh Cecilie

 2. Hei Frida!
  Igjen skriver du et meget godt blogginnlegg. Du skal være veldig fornøyd 🙂 Her er det ingen konstruktiv tilbakemelding å gi.. Et tips er å kanskje ha med en video i innlegget for å gjøre det enda mer spennende?

  1. Hej Emeline 🙂 Tusen tack för fin feedback på mina blogginlägg. Det är väldigt motiverande och lärorikt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *