Reflektionsnotat

Del 1 – Digital ekonomi och affärsmodeller

Lite visste jag när jag satte mig i klassrummet på första föreläsningen, att mitt val-ämne Digital Marknadsföring skulle ge mig ett helt nytt perspektiv på digitalisering. Min kompetens inom teknologi visade sig vara långt ifrån vad jag egentligen borde kunna när man tänker på påverkningen av samhället och hur det påverkar mig som person. Genom föreläsningarna har Arne Krokan tagit oss genom första delen som är digital ekonomi och affärsmodeller, och jag som bara lever i min ”sociala medier bubbla” fick mycket ny kunskap inom det området.

Jag har lärt bakgrunden till att vi gått från industriell handel till digital, och vad det har att säga för varuhandel. Om man som bedrift ska klara av att leda en lönsam affärsverksamhet handlar det om att sänka transaktionskostnader, skapa nätverkseffekter och increasing returns för att klara av att konkurrera med den exponentiella utvecklingen. Utländska nätbutiker regerar på marknaden, och de tillfredsställer de krav som jag nämnde ovan. Nya störande och innovativa teknologier har kommit för att skapa en ny tidsepok, och jag har lärt mig nyttan av att de blir en del av vårat samhälle. De kan faktiskt underlätta för oss i arbetssituationer, och ta beslut som vi människor inte är kapabel till. Affärsmodeller är något jag haft en aning om tidigare vad det innebär, men genom denna kurs har jag fått mer kunskap om varför det är så viktigt att använda dessa i takt med utvecklingen.

Hur detta kan påverka mig är att jag kommer att vara uppkopplad på Internet 24/7, så som generationen jag lever i uppför sig med smarttelefoner idag, så kommer allt att ske där. Det leder till enklare tillgång till studiemedel, shopping av kläder och mat (om jag inte ligger hemma på soffan och 3D-printar det). Eller kanske jag inte köper den bilen jag alltid drömt om i framtiden, för att jag bara kan låna en vid behov på digitala plattformar?

Användningen av plattformstjänster leder nog till att jag som förbrukare sparar pengar på att köpa eller låna produkter, men mest sannsynlig så måste jag betala för detta på andra sätt genom högre skatter och avgifter eftersom staten inte får in lika mycket pengar som de gjorde före den digitala utvecklingen. Många som pratar om att robotar och software tar över många jobb som människor utför idag menar att arbetsledigheten kommer till att öka. De kanske inte har med i räkningen att det är människor som måste utveckla, bygga och kontrollera dessa tekniker. Det vill då föra till att många jobb kräver högre utbildning. Jag tror alltså inte att det blir färre jobb, men hellre en utveckling i ett samhälle där vi har fler människor med högre utbildning.

Av det jag har sagt så vill jag tro att denna del är det som kommer att påverka samhället i allra största grad. Hur teknologiutvecklingen påverkar samhällsutvecklingen och organisationer, är som Arne Krokan kallar det – det komplicerade samspelet. Det handlar om att vi måste se på vad folk är goda på i det digitala samhället, man måste kunna dela idéer och lösningar och jobba tillsammans på ett lärande sätt.

1 reaktion på ”Reflektionsnotat

  1. Så spennende å lese dine refleksjoner rundt den første delen av kurset! Det virker som om du har lært mye og reflektert godt rundt temaene vi har gjennomgått.

    Masse lykke til videre i neste del av kurset 😀

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *