Google Powersearch

Vi alla känner till Google och vet hur det ska användas, vi vet att vi använder deras sökfält till att fylla in det vi önskar att få information om – allt från matrecept, aktiviteter och resor. Men hur noga man kan använda denna sökmotorn är det inte lika många som vet. Arne Krokan nämner i sin blogg att en viktig egenskap är att veta hur man finner aktuell information på Internet, och hur sökmotorernas egenskaper kan utnyttjas till att förbättra träfflistan avsevärt. Men hur kan man göra detta på ett enkelt sätt?

Vad är Google Powersearch?

Många kanske går och väntar på att Google ska göra sökfunktioner enklare och mer relevanta för dem, men det handlar inte om det. ”Power searching med Google” är en gratis online-kurs som visar upp avancerade sökfunktioner så att man förbättra sök via Google. Genom videoundervisning och praktiska uppgifter längs vägen får man en inblick i hur sökmotorn egentligen fungerar och hur man på bästa sätt kan nå resultat med kvalitet och träffsäkerhet. Jag trodde att jag var en bra Google-sökare, men efter att jag tagit den här kursen insåg jag att det finns så mycket mer att lära. Jag ska nu visa er några tips på hur man kan få de mest relevanta sökningarna på snabbast sätt.

5 tips på hur du kan bli bättre på Google-sök

1. Använd resurserna till Google för allt det är värt

På videon visar jag viktiga resurser som är tillgänglig för att kunna tillpassa ditt sök. Här kan man få mer insikt i temat, och om man använder alla resurser får man mer information.

2. Bild-sök

Skärmbild från Google

Man har som regel en intension med ett bild-sök, du är ute efter något speciellt. Det första söket är däremot kanske inte vad du letade efter. Men genom att använda ”verktyg”-knappen som ni ser på bilden ovan, kan man få mer relevanta sökresultat.

Skärmbild från Google

Genom verktygsknappen kan vi bland annat välja den färgen vi önskar på det vi söker. På bilden ovan har jag valt färgen vit, och får då bara upp vita hus i min sökprocess.

Skärmbild från Google

Om jag däremot bara vill ha hus som är tecknad som streck, är det också ett alternativ.

3. Sortera träffar på det senaste

Skärmbild från Google

När man söker på artiklar så händer det ofta att det kommer upp sökresultat som man kan tycka är för gammal att använda, men genom att gå in på verktygsknappen så kan man sortera sina träffar på det senaste som blivit lagt ut på Internet. Enkelt!

4. Sök upp vart din bild kommer ifrån

Skärmbild från Google
Skärmbild från Google

Skärmbild från Google

Om man har en bild på sin dator eller telefon, men inte vet vad den har för ursprung eller behöver finna källa – kan man på första sidan trycka på ”bilder”. Man kan alltså söka genom bilder, istället för text. På sista bilden kan man antingen ”dra” bilden från sitt skrivbord, eller lägga in URL-adressen till bilden för att få fram ett effektivt sökresultat.

5. Filetype och exkluderande sök

Skärmbild från Google

En snabb lösning på att finna artiklar eller presentationer som andra har gjort, till inspiration eller liknande – så kan man använda ”filetype:pdf” eller en annan form för filtyp man önskar, som till exempel ppt, kml eller jpeg. Detta placeras som visat på bilden ovan. Resultatet är som ni också kan se, att alla filer som kommer upp är pdf.

Skärmbild från Power searching with Google

Det här är också ett intressant sätt att filtrera sina sök på. Här sätter man ett minustecken framför det man inte vill ha med i sitt sök, som nämnt ovan kan man se att ”salsa” betyder många saker. Är man inte intresserad i att det ska handla om dans, så tar man ett minustecken framför det. Det handlar om att ta bort onödig information som man inte behöver.

Lust att lära mer? Då rekommenderar jag att ta Google Powersearch kurs.

– Frida

Källor:

1 reaktion på ”Google Powersearch

  1. Hei!
    Fint innlegg om Google Powersearch, veldig kult at du også har laget og tatt i burk egen video i teksten.
    Du har en fin innledning/ingress, gjør den gjerne fet (eller lignende) for at den skal skille seg litt ut fra resten av teksten.
    Du bruker veldig mange bilder i teksten. Bilder er forsåvidt fint, bare pass på at bildene ikke gjør teksten mer rotete. Jeg ville nok noen steder redusert antall bilder, eller i hvert fall gjort noen av bildene litt mindre sånn at de ikke tok opp så stor plass. Når du begynner på ny del ville jeg også skrevet litt før jeg bruker bilder, det kan være litt rotete for leseren om bildene kommer før teksten og ikke etter.

    Beate

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *