Delningsplattformar

Det vi idag kallar för delningsekonomi eller plattforms-ekonomi, har blivit populärt. Det innebär användning eller köp av gemensamma föremål eller tjänster som utvecklats av olika tekniker. Airbnb och Uber är två plattformstjänster som man enkelt via en app kan låna en villa eller lägenhet, eller snabbt transportera sig.


Arne Krokan nämner i sin bok ”Nettverksøkonomi” att vi idag finner system som kallas omfördelningsmarknader som betyder att den som äger produkten eller tjänsten kan dela den vidare med andra, men som regel i kompensering till något annat. Ett gott exempel på detta är den norska plattformstjänsten Nabobil – det är en plattformstjänst som erbjuder privat utlån av din bil i ditt område. Nabobil är en plattform som är medlem i det digitala nätverket, så som sociala medier och liknande. De har tagit fysiska produkter in i digitala tjänster vilket leder till ökad nätverkseffekt, för det skapar fler användare av plattformen.

Men hur fungerar tjänsten Nabobil?

Man kan använda den här plattformen om man behöver låna en bil, eller låna ut en bil till privatpersoner. Man kan finna en bil via deras hemsida genom att fylla ut deras sökmotor som innehåller gatuadress, till och från datum när man vill hyra eller hyra ut, och hur långt avstånd man ska köra. Det blir tillpassat efter dina behov som kan innebära en tur till shoppingcenter, semester eller bara ett vanligt jobbsammanhang.

Screenshot från deras hemsida

Dessa bilar är tillgänglig över hela Norge så man kan effektivt finna tillgängliga bilar vart man än är i landet. En annan sak som som är positivt med det här är att kunder och leverantörer inte behöver ha någon personlig tillknytning till varandra, och att det kompenserar varandra genom att kunden får en snabb lösning att transportera sig, medan leverantören tjänar pengar. Man kan också via deras app bestämma mötesplats utan att vara på plats samtidigt. Här finns alltså många möjligheter och effektiva lösningar!


Kunder och leverantörer för Nabobil kan tänkas vara:

 • 18+ som har körkort
 • De som har behov för en bil i olika sammanhang
 • De som inte äger en egen bil
 • De som äger en bil men har lust att låna ut och tjäna pengar på det
 • De som är miljömedvetna och vill reducera utsläpp

Hur kan Nabobil sänka sina transaktionskostnader?

Det finns många saker att förhålla sig till när man till exempel ska köpa eller låna en bil, och vi måste leta och finna information innan vi bestämmer oss. För att finna de bästa produkterna måste vi använda oss av resurser, och dessa resurser kallas för transaktionskostnader. Det är helt enkelt den tiden det tar för oss från att man söker information om produkten till att man väljer att köpa/låna den. Arne Krokan nämner i sin bok ”Nettverksøkonomi” att det finns sex olika typer av transaktionskostnader och jag ska förklara hur de kan reduceras för plattformstjänsten Nabobil:

Sökkostnader: Handlar om att finna ut av vad vi har för alternativ att välja mellan. Eftersom Nabobil sker digitalt via en app eller websida reduceras sökkostnaderna automatiskt för att Nabobil snabbt visas som ett alternativ via till exempel Google.

Screenshot på första sidan vid sök på Google

Informationskostnader: Här vill vi ha ytterligare information om produkten, och det kan vi finna ut av via Nabobils rating-system. Här kan man efter utlån eller lån av sin bil ge betyg för upplevelsen, och dela information om tidigare skador eller delar som eventuellt måste bytas. På detta sätt reduceras informationskostnaderna för att den teknologiska utvecklingen bidrar till att den personliga informationen visar till positiva och negativa konsekvenser efter användning.

Screenshot på exempel i deras rating-system

Nabobil skapar nätverkseffekter genom bland annat detta rating-system. Kunder måste kunna kommunicera med varandra, och man måste kunna ha tillgång till feedback som visar vad andra kunder gör, väljer eller menar öppet om produkten.

Förhandlingskostnader: Dessa kostnader uppstår när man ska förhandla om pris, leveranstid eller tilläggstjänster till önskad bil. Nabobil rekommenderar att man startar med ett lågt pris för att få en ökad efterfrågan, och när man har fått bra betyg och några lyckade utlån kan man öka priset – detta gör man enkelt i deras prisinställningar via appen. Förhandlingskostnaderna reduceras om man standardiserar tjänsten för att det leder till att man täcker behovet hos kunden.

Beslutkostnader: Här ska vi ta ett slutligt val. Genom Nabobils tjänster kan man enkelt finna ut av de kriterier som lägger grund för ens beslut. Dessa tjänster reducerar beslutkostnaderna genom att man kan låna bilen i till exempel tre timmar vid behov, medan andra plattformstjänster erbjuder endast dygn.

Evalueringskostnader: När vi har bestämt oss för produkten – har vi fått det vi önskade? Om vi inte hade tagit oss genom informationskostnader och sett på ratings till Nabobil hade det varit svårt för oss att veta på förhand. Evalueringskostnaderna reduceras om vi gör en grundig undersökning innan vi köper/lånar produkten, så vi slipper utmaningar senare.

Tvångskostnader: Det är de kostnader som uppstår om man är oenig och måste gå genom processen på nytt, att man helt enkelt är missnöjd. För att reducera tvångskostnader kan man provköra bilen innan man lånar den, som kan kallas för erfarenhetsvaror. Har man inte möjlighet till det, så är det som regel de goda informationstjänsterna som reducerar tvångskostnaderna. Nabobil har översiktliga villkor för både leverantör och kund. Man kan också enkelt kontakta kundsupport om man är missnöjd.

Källa till bild

I mitt förra inlägg skrev jag om konstgjord intelligens, som i detta sammanhang kan kombineras med plattformar via det som kallas ”Big Data”. Det ger oss tillgång till alla människors privata information och vad de har för preferenser, som sagt – bara vid ett Google sök får vi upp det vi behöver efter vårat behov. Ett exempel på detta är dokumentären ”The Great Hack” som jag nyligen har sett som visas på Netflix. Det handlar om hur ett dataföretag med namnet Cambridge Analytica kom för att symbolisera den mörka sidan av sociala medier i USA:s presidentval 2016. En spännande och skrämmande dokumentär som visar hur man kan bli manipulerad till att ta ett val genom teknologi.

Hur man kan koppla det här tillsammans med plattformar som till exempel Nabobil, är att när dessa stora mängder av data blir tillgängligt på internet så kan man finna ut av vilka intressen olika individer har och man kan då optimera sin marknadsföring. Arne Krokan skriver i sin bok ”Nettverksøkonomi” att detta blir stadigt viktigare för plattformar att använda för att det gör det möjligt att se nya mönster och trender, och det leder till att man kan följa med i utvecklingen och Nabobil kan bara växa och bli större.

Uppsummering

För det första så är det låga transaktionskostnader när man använder Nabobil för att det är en digital tjänst på nätet, det gör det enklare för förbrukare att bara genom ett tryck på en app kan låna eller låna ut sin bil. För det andra så är det på grund av att vi kan filtrera bort bilar som är oaktuell. Man kan filtrera bort bilar genom att Nabobil är bra på informationskostnader som gör det enkelt för kunden att finna information om tjänsten och bilarna. Och at de har rating-systemet som reducerar informationskostnader och skapar nätverkseffekter, kan underlätta vårt beslut. Det här är exempel transaktionskostnader som ger Nabobil fördelar framför andra liknande leverantörer på marknaden.

– Frida

Källor:

9 reaktioner på ”Delningsplattformar

 1. Dette er en fin analyse Frida! Du bruker kursets teori helt korrekt og du viser sammenhengen mellom teori og praksis. På sett og vis kan vi si at det er filtrene som bidrar til å senke transaksjonskostnader, at vi kan filtrere bort de bilene som er uaktuelle på enkle måter.
  Dette skal du få høre mer om i dagens forelesning, der filter, filterbobler og ekkokamre også er på temalisten.
  Teksten din har fin struktur med gode mellomoverskrifter. Den er lesbar rent grafisk og illustrasjonene brekker opp teksten og gjør den lettere lesbar.
  Bra jobbet Frida!
  Hilsen fra Arne

  1. Tusen tack för fina ord, Arne! Glädjer mig till att lära mig mer, och det är väldigt motiverande att du skriver några ord! 🙂

 2. Dette var veldig interessant å lese, Frida! Du skriver veldig godt, og kommer med mange gode påstander! Det er spennende å lese bloggen din, og jeg gleder meg til å lese ditt neste innlegg allerede 🙂

 3. Hei Frida!

  Må si at dette var et bra skrevet innlegg! Liker spesielt godt eksempelet om ”Big Data” og hvordan du har knyttet dette til filtering. Gleder meg til å lese mer, du er flink!

 4. Igjen, du skriver veldig bra! Jeg liker godt hvordan du forklarer de forskjellige kostnadsbegrepene, samtidig som du trekker inn Nabobileksempelet for hver av de. Du behersker pensum bra og bruker begrepene riktig gjennom teksten. Det skinner gjennom at du har en høy forståelse for det du skriver om.

  Her har du også enkelte avsnitt som kunne vært kuttet i to, for å skape litt mer luft.

  Du avslutter også på en fin måte, og oppsummerer godt det du har gjennomgått i innlegget!

  Alltid lærering å lese innleggene dine, denne oppgaven løste du på en veldig god måte:D

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *