Vem står för konsekvenserna när beslut inte längre tas av den mänskliga hjärnan?

Dagens teknik tycks ge oändliga möjligheter, och detta är bara början. Konstgjord intelligens, eller artificial intelligence (AI), pågår just nu och ändras i hög hastighet med utvecklingen. Baserat på data-lagrade uppgifter kan smarta datorer fatta våra beslut och ta över våra arbetsuppgifter. Men när dessa beslut inte görs av den mänskliga hjärnan, vem ska då ta ansvar för konsekvenserna? Hur förändras våra relationer till varandra, våra jobb – och våra liv?

Men till att börja med, vad är egentligen konstgjord intelligens? Konstgjord intelligens är datasystem som går ut på att bygga lösningar eller att lösa specifika problem i näringslivet, samt att maskiner ska klara av samma saker som vi människor klarar av, men på ett delvis bättre och annorlunda sätt. Det kan vara allt från bildigenkänning och språk-tolkning, till chatbots och robotar.  

Källa till bild

I gårdagens föreläsning som blev undervisad av Arne Krokan fick vi lära oss om bakgrunden till konstgjord intelligens som inkluderar Alan Turing, som var känd för sina bidrag inom detta område. Turing menade att i dagens entusiasm runt maskininlärning och djupinlärning skulle utvecklingen bli som att en elev hade lärt sig mycket av sin lärare, men lagt till mer av sitt eget arbete.

”What we want is a machine that can learn from experience”,

Alan Turing

Idag kan man se teknikens övertagande av våra liv via konst och media som till exempel film. I filmer har man som regel fokus på att tekniken blir mindre hanterbart mot slutet. Ett gott exempel på detta är en film som jag nyligen själv har sett – ”Her”. Den handlar om ett romantiskt förhållande mellan huvudpersonen som är en man, och en kvinnlig konstgjord intelligens som är ett operativsystem. Det är en röst vid namn Samantha som väcks till liv. Handlingen leder till att de får en djupare relation, men Samantha gör slut med huvudpersonen när hon inser att hon lyckats bli förälskad i 641 av de andra 8316 operatörerna hon kommunicerar med samtidigt.

Huvudperson väcker liv i Samantha i filmen ”Her” – Källa till bild

Det här är ett exempel som gör att jag tycker att artificiell intelligens kan vara skrämmande, för att det var Samantha som förstod att hon inte kan vara förälskad i så många samtidigt, medan huvudpersonen inte ens kunde tänka sig att operativsystemet konverserade med så många människor samtidigt utanför deras relation vilket ledde till sorg och förtvivlan. Det här är ett exempel på det Alan Turings citat – att sådana system ska kunna lära sig själva genom egen erfarenhet, och det är något som vi människor inte kan kontrollera.

Men hur kan konstgjord intelligens kontrollera våra handlingar i framtiden? En skrämmande konsekvens som kan uppstå när vi använder oss av konstgjord intelligens är om en bedrift utformar en AI på ett sjukhus, och medan programvaran utvecklas så lär den sig människors positiva och negativa sidor. Plötsligt kan programvaran bestämma sig för de negativa sidorna och slå av all ström på sjukhuset som leder till att det tar livet av patienter – vem står ansvarig? är det utvecklarna? eller är det de som sitter och jobbar med programvaran? är det AI? Därför menar jag att det aldrig kommer att utvecklas AI som vi ser i science fiction filmer, för att vi inte kan finna ut av vem som står ansvarig om det sker något och vi kan inte kontrollera den.

Men det finns också positiva konsekvenser med att använda konstgjord intelligens, och jag fortsätter att använda sjukhus som ett exempel. Det är många som dör utan att få rätt behandling i tid, men dessa algoritmer är duktigare än oss på att se och begripa röntgen bilder och liknande. I framtiden tror jag att dessa teknologier inte kommer att handla om att det är robotar mot människor – men att det är robotar och människor mot problemet.

Vad tror du?

– Frida

Källor:
https://techworld.idg.se/2.2524/1.699032/ai-sa-funkar
https://www.forbes.com/sites/gilpress/2017/02/19/alan-turing-predicts-machine-learning-and-the-impact-of-artificial-intelligence-on-jobs/

10 kommentarer på ”Vem står för konsekvenserna när beslut inte längre tas av den mänskliga hjärnan?

 1. Interessant skrevet! Syns du har valgt gode eksempler til å belyse både negative og positive sider ved AI, og forklaringen din gjør det enkelt å forstå hva du mener!
  Er også interessant å tenke på hvem som står ansvarlig dersom noe går galt

 2. Hei! Interessant blogginnlegg og gøy at du tar med fordelene og ulempene ved Kunstig intelligens. Dette var strukturert og forståelig, noe som gjorde det interessant å lese.

 3. Spennende og interessant lesing! Synes du skriver bra, og man merker at du kan mye om tema. Interessant og lese om positive og negative konsekvenser. Gleder meg til å følge deg videre

 4. Du skriver utrolig bra, Frida! Du har en god oppbygning, både på teksten som en helhet og på avsnittene individuelt. Synes det gir en god oversikt nå som du har tatt i bruk underoverskrifter, men ha de gjerne på en egen linje. Bruk gjerne et avsnitt avslutningsvis på å enten oppsummere det du har tatt opp i innlegget, eller komme tilbake til spørsmålet du stiller i overskriften. Husk å sjekke om du besvarer alle spørsmål du stiller i overskrift eller innledning, gjennom teksten. Hvis de ikke besvares, sjekk hvertfall at du tar de opp igjen og nevner noe rundt de så du får en fin sirkelkomposisjon.

  Så bra at du fant ut hvordan du fjerner stor bokstav i overskriftene! Det gir virkelig en gjennomført look på både bloggen som helhet og de enkelte innleggene dine.

  Så gøy å se at du allerede skriver så bra, jeg gleder meg til å følge deg videre!:D

  1. Tusen tusen tack för superbra feedback, Frida! 🙂 Det du säger ska jag absolut tänka på vidare i mina blogginlägg, det är så intressant att lära sig och bli bättre under kursens gång! 😀

 5. Veldig bra skrevet, og veldig spennende å lese hva du tenker om kunstig intelligens!:)
  Det var veldig lett å forstå hva det betyr og du tok med veldig bra eksempler sånn at det ble lett å lese også!:)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *