De fysiska butikerna har fått en ny roll

Då har vi kommit igång och den första veckan är över med det nya ämnet digital marknadsföring. Första delen av ämnet är digital ekonomi och affärsmodeller som undervisas av Arne Krokan. Det här är mitt första inlägg som kommer att handla om något som jag intresserar mig för inom detta område.


Teman som intresserar mig som upprepas ofta i media är just det här med digitalisering, e-handel och att de fysiska butikerna idag har fått en ny roll. Vi kan också höra om digital marknadsföring, nya automatiska system, och kundservice med chatbots. Vi är i stadig teknologisk utveckling, och bara på de senaste tio åren har vi fått möjligheter till att kunna göra i princip allt via digitala plattformar.

Källa till bild

E-handel har kommit för att ersätta den traditionella papperskommunikationen och är ett mer effektivt sätt till att beställa varor och tjänster på Internet. Men är det här egentligen så bra för de fysiska butikerna? Som 21-åring fick jag en tjänst som butikschef på Bik Bok i Oslo, vilket innebär ansvar för hela driften av en butik. Jag kan skriva från min egen erfarenhet att under mina fyra år i tjänst såg jag en stor förändring i retail-branschen. När jag började hade vi alltid ett plus på bottenlinjen i våra månadsresultat, alltså att vi hade tjänat pengar. Men tillsammans med den digitala utvecklingen med snabbt förändrade kundbeteenden gick vi mot minusresultat. Det här resulterade i att Bik Bok butiker i Oslo började gå i konkurs. Från en artikel som är skriven av Joachim Björk i Dagens Handel förklaras just det här med att modebranschen står inför en utmaning och att e-handeln växer snabbt.

”Digitaliseringen och den nya globala marknaden för konsumenter förändrar snabbt spelplanen för handeln och utmanar tidigare framgångsrika affärsmodeller”

Johan Davidson, chefsekonom i Svensk Handel

Idag vet jag att många fysiska butiker kan ha det tufft med att hålla öppet för att det är för dyrt att hyra lokaler när man inte får in tillräckligt med omsättning så att det kan gå runt. Allt det här är kan man väl egentligen förutse att det ska hända, för att när det kommer ett mer effektivt alternativ som e-handel så väljer vi människor det före något som kan ta större delar av våran tid. Men mitt poäng med det här är inte att den fysiska handeln kommer att dö ut helt, för att i framtiden kan vi förstå att det blir det en ökad integritet mellan de traditionella butikerna och internet för att det har blivit en trend att fler företag använder sig av webbplatser för att följa med i förändringsprocessen.

Källa till bild

Man kan tänka sig att den största skillnaden mellan traditionell och digital marknadsföring är ålder och generationer. De som ser på TV, läser tidningar i pappersform och lyssnar på radio blir stadigt äldre, och med den snabba och teknologiska utvecklingen blir det bara fler alternativ på Internet bland de yngre generationerna. Det här innebär att om man ska överleva som företag och växa vidare så måste man omformulera sin organisation från att ha fokus på transaktioner till mer digitalisering. Det tror jag är ett stort steg för att kunna tillpassa sig efter utvecklingen. Det är också extremt viktigt att känna till trender och sina kunders preferenser, så att man kontinuerligt kan tillpassa sina affärsmodeller efter dessa. Om man inte gör tilltag fort nog, så kan det hända att man försvinner snabbt från marknaden.

– Frida

Källor:

4 reaktioner på ”De fysiska butikerna har fått en ny roll

 1. Hei,
  Du skriver veldig bra og det er gøy ay du trekker inn eksempler fra eget liv og hverdag! Synes det er fint med bilder som bryter opp og gøy med sitatet, dette bryter også fint opp på den måten du har lagt det inn, det likte jeg veldig godt! Du har fine avsnitt og god lengde.

  Jeg ser at du har samme problem som meg, nemlig at overskfiten har stor bokstav først i hvert ord. Dette er lett å fikse ved å google ”how to remove capitol letter in heading wordpress”. Da får du opp forum med HTML eller CSS koder du kan legge inn på bloggen. Send meg gjerne en melding hvis det er noe du lurer på!
  Gleder meg til å lese flere blogginnlegg fra deg:D

  1. Hej!
   Tusen tack för väldigt fin och bra feedback, Frida! 🙂

   Och ja, det har jag försökt finna ut av men trodde inte att det gick på grund av tema. Jag ska ta ditt tips och se om jag får det till, tusen tack för det också! 😀

 2. Bra jobbet. Fin inndeling av innlegget med god lengde på avsnittene. Bra delt opp med bilder og sitatet du har med. Ser estetisk veldig bra ut, keep it up 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *